Σαλάτα με Αυγοτάραχο και «γιαουρτοτυράκια»

10169340_10152247589403757_8673837951058060632_n

Υλικά
4 κουταλιές του γλυκού τριμμα καπνιστό Αυγοτάραχο
10 φετούλες Αυγοτάραχο παραδοσιακό
1 μπολ πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας (λόλες, μαρούλι, iceberg, κινέζικο λάχανο)
1 καρότο
Μισό αγγούρι
6-7 τοματίνια cherry
4 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι
Μισό γλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
400 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
½ κ.γ. αλάτι
Τουλουπάνι (ή γάζα) μεγέθους 30×30 εκατοστά

Εκτέλεση
Στρώνουμε το τουλουπάνι σε ένα σουρωτήρι και τοποθετούμε το σουρωτήρι μέσα σε ένα βαθύ μπολ.
Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλάτι και αδειάζουμε το μείγμα στο σουρωτήρι με το τουλουπάνι, μαζεύουμε τις άκρες του προς τα πάνω και τις δένουμε με ένα σπάγκο. Βάζουμε από πάνω βάρος (πχ ένα πιάτο με μια κονσερβα), βάζουμε το σουρωτήρι στο ψυγείο και το αφήνουμε για τουλάχιστον δύο μέρες. Στη συνέχεια πλάθουμε το τυρί σε μπαλάκια.
Πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι. Πλένουμε και κόβουμε στη μέση τα τοματίνια. Καθαρίζουμε το αγγούρι και το κάνουμε λωρίδες με το εργαλείο ξεφλουδίσματος. Καθαρίζουμε το καρότο και το τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο και μια κουταλιά του γλυκού αυγοτάραχο και περιχύνουμε τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Τοποθετούμε απο πάνω 6-7 τυράκια, τις φέτες του Αυγοτάραχου και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τρίμμα Αυγοτάραχου.

(Βάζουμε τα τυράκια που περισσεύουν σε αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με παρθένο ελαιόλαδο. Τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες.)

Μια συνταγή από τον σεφ Σπύρο Κιτσινέλη